
Turşu yapımı için gerekli malzemeler:
- 300 Gr Günaydın Salamura Tuzu
- 1 Kg Kornişon Salatalık
- 4-5 Diş Sarımsak
- Kaynatılmış Soğutulmuş Su
Tarifimize geçmeden önce turşu yapımında dikkat edilmesi gereken hususlara değinmek istiyorum. Fermentasyon yararlı bakterilerin turşu yaptığımız sebzenin içindeki nişasta ve selüloz ve şeker türevi molekülleri kırıp laktik asit üretmek suretiyle yiyeceğin ekşi bir lezzet almasını sağlaması ile olur. Bu işlemi yaparken yararlı bakterilerin mutlu olacağı bir ortam yaratmak gerekmektedir. Tuz bu işe yarar. Ayrıca turşu yaparken kullandığımız kapların kaynar su ile dezenfekte edilmesi de önemlidir.


Tuz Oranının Hesabı %2.5
Turşu yapımında gerekli tuz miktarı toplam su ve sebzenin ağırlığının yüzde 2.5’i kadar olmalıdır. Böyle yazınca göz korkutmasın çok basit bir hesap yaparak doğru miktarı bulabiliriz. Mesela 450 Gr salatalığımız var, bunları kabımıza koyunca üstüne eklediğimiz suyun miktarını ölçerek koyacağız. Mesela kabımız 320 Gr su eklediğimizde tepesinde boşluk kalmayacak şekilde kavanozumuzu doldurdu diyelim. O zaman hemen cep telefonumuzu çıkartalım ve hesap makinesini açalım. 450+320=770 770/100*2,5= 19.25 Gr Tuz. Bu hesabı bu şekilde yaparsanız her zaman garantili olarak doğru lezzette turşu elde etmiş olursunuz. Tuz çok veya az olursa, turşu yumuşayabilir, ya da istenmeyen lezzetler oluşturan zararlı bakteri veya küf mantarlarının oluşmasına sebep olabilir, dolayısıyla bu oranı hesaplamak çok önemlidir.
Alternatif Olarak Eski Usül Tuz Miktarı Hesabı
Ama eğer hesap makinası ile işlem yapmak hoşunuza gitmiyorsa bir siyah zeytin yardımı ile de tuz oranı yaklaşık olarak hesaplanabilir. Bu yöntemde suyun içerisine bir siyah zeytin atılır, zeytin dibe çöker, sonra zeytini yüzdürecek kadar tuz eklenir ve turşu yapımı için yeterli tuz oranı elde edilmiş olunur.
You must be logged in to post a comment.